الأربعاء، 2 نوفمبر 2011

اصنعي أساسيات أكل البيت بنفسك

homemade sourdough bread



مع ان زمان كانت كل حاجة بتتعمل في البيت زي ما بيقولوا الخزين بتاع البيت أو المونة باللبناني, دلوقت بنلاقي حاجات قليلة قوي ممكن نفكر نعملها في البيت ,و كمان ممكن أول محاولة تفشل فشل خطير و تسمعي من جوزك أو أولادك أو ممكن مامتك و أخواتك لو انتي لسة مش متجوزة تعليقات تصد نفسك انك تحاولي تاني أو انك تغيري لوصفة تانية.
أول مرة عملت فيها عيش توست العيش طلع تقيل و مكتوم تقولش طوبة.و قلت ساعتها ادي العيش لخبازه و فييييييييين لما تجرأت تاني و جربت وصفة تانية وتالتة وغيرت نوع الخميرة ونوع الدقيق لحد ما وصلت للطريقة و للشكل و الطعم اللي يرضيني وبقيت بدل ما أشتري عيش عبارة عن شوية هوا بآكل عيش عاملاه بنفسي أتقل شوية بس ليه طعم و ريحة لا يمكن تلاقيها في الجاهز و عندي امكانية اني أعمله أبيض أو بالقمح الكامل أو أكتر فيه الرده شوية زي ما أنا عاوزة.
لما نعمل أساسيات البيت بنفسنا مش بالضرورة انه يكون عشان نوفر أو بيكون أرخص ( مع ان ده من ضمن الأسباب المهمة) بس كمان عشان بيكون صحيا أفضل حتى لو مش هتوفري ولا قرش . بس بجد في حاجات بتتعمل في البيت تتفوق بجدارة على أي حاجة ممكن نشتريها من السوق ( غذائياً ) كل اللي علينا اننا نعملها. أنا فعلا تدريجيا بدأت أعمل حاجات كتيرة قوي بنفسي.أهم حاجات و الأفضل مقارنة بمنتجات السوق بدون جدال هي...

الزبادي البيتي   
 و هو من الأغذية المفيدة جداً و الغني بالكالسيوم و البروتين سهل الهضم و بيعالج الانتفاخ.وسهل قوي و سبق و عرفنا الطريقة.

  


العيش التوست و عيش السندوتشات و البرجر 
صدقوني لو جربتوا تعملوه عمركم ما ها ترجعوا للي بيتباع في المحلات.و إن شاء الله أعمل موضوع فيه وصفة لذيذة و مضمونة النجاح.





مرقة الدجاج
مش بالمعنى الحرفي زي ماجي أو فاين فودز , لا المرقة اللي بتطلع لما بنطبخ الفراخ و اللحمة و العظام.و دي بنستخدمها في حاجات كتيرة قوي زي المحشي و الأرز بأنواعه وكمان كأساس لأنواع شوربة لذيذة و مغذية. ممكن تكون بواقي أو نعمل كمية و نحفظها في الفريزر لوقت الاستعمال.


المخبوزات و الحلويات
ممكن تقولوا انها مش من أساسيات البيت قوي بس لازم بناكلها حتى لو على فترات و دي بقى بتعتمد على الأنواع المفضلة لكل واحد أو الحالة الصحية . الحلويات الشرقية و الغربية, بسبوسة , كنافة, قطايف, تورتة, كيك, براوني , مهلبية, رز باللبن, و طبعا الكحك والبسكوت يعني كل واحد و رغبته و امكانياته و(صحته).و هتكون أكيد أحلى و أصح لأننا بنتحكم في كمية السكر و الدهون اللي بتدخل فيها.


طبعا مينفعش نتكلم عن أساسيات البيت من غير ما نتكلم عن الزيتون المخلل واللفت و الجبنة والسمنة و الزبدة وكل الحاجات الجميلة دي اللي الناس زمان و دلوقت بتعملها , بس دي عاوزة موضوع لوحدها. ضيق الوقت بيمنعنا اننا نعمل حاجات كتير بنتمنى نعملها.


يا رب كل البيوت تكون عامرة بالخير و يكون البيت زي زمان مكان للحب و الدفئ و الأكلات الجميلة اللي بتدفي الروح قبل البطن.












ليست هناك تعليقات: